Att det finns elbilar och laddhybrider inom bilvärlden är ingen nyhet. De blir dessutom alltmer populära och köper man en elbil så får man också en bonus från staten. Men hur ser det då ut med båtar? Finns det elbåtar? Hur ser utvecklingen ut med klimatsmarta båtar? I den här artikeln ska vi gå in lite djupare på det ämnet.

Eldrivna båtar

Även om båtar inte har fått det stora genombrottet vad gäller eldrift ännu, så är detta på stark frammarsch. Många båtägare har också valt att driva sina båtar med solceller för att ladda batterierna. Det är också ett bra alternativ när strömmen inte räcker till. Det har även börjats tillverka motorbåtar som är helt utrustade med elmotorer, bland andra den finska Q30 vars batteri räcker i ca 80 sjömil. Den är helt byggd för att drivas med elmotor och är helt ny på marknaden.

Det som är skönt med en eldriven båt är att den färdas tyst på sjön. Detta är bra av många olika anledningar och stör heller inte naturens djur lika mycket och är dessutom mycket praktisk vid fiske. Båtar finns precis som bilar även som hybrider men det krävs dock en aning mer utveckling innan man nått lika långt som i bilindustrin.

Inom t.ex Stockholms skärgård börjar dock elbåtar bli frekventa bland pendlare eftersom de färdas titt som tätt mellan öarna.

Så är den eldrivna båten uppbyggd

 

Bränsletanken i en elbåt har ersatts av ett batteri. Normalt är de blybaserade och kan användas till utombordare. Ett alternativ till dessa batterier är lithiumbatterier som är lättare och har längre livslängd.

Att förlänga båtens livslängd och göra den mer hållbar är något som fler båtägare kommer underfund med. På samma sätt som man köper ett nytt tillbehör till sin bil så bör man även se över alla tillbehör i sin båt. Det finns åtskilliga saker man kan göra för att trissa upp värdet och bibehålla det fina utseendet på båten.

Nytt bränsle för segelbåtar

Att köpa elbåtar har ännu inte blivit ett modernt fenomen men vid båtmässor och mässor för tillbehör till båtar har vissa företag nu börjat utveckla eldrivna båtar som förhoppningsvis kommer att bli framtiden hos båtfolket. Dock har det framställts miljövänligare bränsle som båtar har börjat använda för att förhindra ytterligare föroreningen av våra sjöar och hav.

Just seglare kan dock vara relativt stolta över sig själva då seglingen inte innebär att man smutsar ned havet med bensin, såvida man inte använder motorn förstås. En segelbåtssemester är därmed ett klimatsmart val om man inte hellre väljer att cykla eller gå till fots. Metanol är ett bränsle som används flitigt i båtar och har man inte tillgång till detta så kan man tanka med alkylatbensin som är ett miljövänligare alternativ. Man kan också byta ut den gamla tvåtaktsmotorn som drar mer bensin.