En roddbåt är en båt som är avsedd att drivas med åror och mänsklig muskelkraft. Den traditionella roddbåten är en klinkbyggd träbåt. Med klink avses tekniken att fästa de yttre plankorna (bordläggningsplankorna) omlott med varandra så att övre plankas underkant ligger utanpå den nedanför liggande plankan. Klinkbyggda träbåtar tillverkas idag endast av enstaka båtbyggare. Under forntiden och medeltiden var klinkbyggda båtar standard här i Norden.

En annan variant av roddbåt är en så kallad bruksbåt gjord av plast. Dessa är ofta bredare än den klassiska varianten och svårare att ro. Fördelen är att de är enkla att underhålla och laga hål och repor på. Många träbåtsägare anser att plastbåtar saknar själ.

Förutom bruksbåten och den klassiska roddbåten har vi kajaken och paddelkanoten. En paddelkanot är en mindre och smalare variant av vattenfarkost som man driver framåt med paddel. En kajak är en typ av kanot som är helt däckad bortsett från ytan där paddlaren ska sitta. Kajaken har ofta två paddlar. En kanadensare är också en variant av kanot som blev populär i Sverige i början på 1900-talet. Kanadensaren påminner i hög grad om den typ av näverkanot som bakåt i historien användes av de nordamerikanska indianerna.