Något som kan vara nervöst de första gångerna man är ute med sin båt är att lägga till vid bryggan när man kommer tillbaka igen. Detta dels för att det kräver en hel del precision, dels för att man ofta har en mer eller mindre uppmärksam publik i form av andra gäster på båtklubben eller hamnen. Här tänkte vi därför ge lite tips som kan göra förtöjningen lite smidigare.

Att lägga till blir alltid lättare om man är fler ombord som kan hjälpa till. Är man två placerar man till exempel med fördel någon i fören, som både kan dirigera riktning till den andra personen vid rodret och hoppa i land för att ta emot båten när den kommit tillräckligt nära bryggan. Ännu bättre är det om man är tre eller fyra ombord, så att man också kan ha en eller två personer som håller koll på båtens sidor, och stöter till Y-bommen med foten om man skulle komma för nära.

Oavsett om man är flera ombord eller inte ska man i alla fall alltid se till att kasta ner fendrarna, så att de kan ta den värsta smällen om man skulle dunka i något på vägen in. Det allra viktigaste att tänka på, under hela anläggningen, är dock att ta det lugnt – blir man stressad blir allt tio gånger svårare.

Om man skulle vilja lägga till i enskildhet, och man har turen att ha en sjö- eller havstomt, kan man också bygga en alldeles egen brygga. Du hittar allt byggmaterial du behöver till ett bra pris på Byggmax.se.