Att köra och åka båt är härligt. Dock kan tröskeln till båtliv vara ganska hög om man inte har tidigare erfarenhet av båtar och att ta sig fram på sjön. Att skaffa en egen båt kan innebära en hel del jobb och även komma med relativt stora kostnader.

Det går såklart att börja med att skaffa en enklare båt för att bara komma ut på vattnet men det finns även genvägar för att ta sig ut på längre turer.

Båtpool

Ett smart sätt att få tillgång till båtlivet i större båtar är att gå med i en båtpool. Det fungerar på i princip samma sätt som en bilpool. Idag inser fler och fler båtägare att det är jobb med att ha en båt och vill gärna ha ett enklare båtliv. Även för nybörjare är en båtpool bra för att känna på vad man tycker om båtlivet och i lugn takt lära sig navigera och framföra båten. Man behöver inte välja om man ska satsa ekonomiskt på en båt eller en bil utan får tillgång till båda. Då kan man passa på att till bra pris köpa en BMW och lägga en mindre del av lönen på båtpoolsavgiften.

Väl inne i båtpoolen brukar man betala en säsongsavgift varefter man kan boka olika typer av båtar: https://nynashamnssegelsallskap.nu/olika-typer-av-batar/ från ett flertal hamnar. Kostnaden för drivmedelsförbrukning tillkommer såklart.

Krav för att gå med i en båtpool

En båtpool har lägre krav än privata båtuthyrare: https://www.dn.se/ekonomi/ny-het-batsommar-sa-ska-du-tanka-kring-batkop-och-uthyrning/ men kräver ändå viss praktisk och teoretisk kunskap för att få framföra deras båtar på sjön. Man kan med fördel för sin egen skull gå en utbildning för förarbevis för båt där man lär sig om säkerhet, navigering och regler på sjön. Många båtpooler erbjuder en kortare teoriutbildning samt utbildning och ett prov där man visar att man kan manövrera båten tillräckligt för att kunna lägga till, tanka och framföra båten.