Har du väl bestämt dig för att köpa båt har du gjort ett klokt val. Det är aldrig något du kommer ångra eller undra varför du gjorde. Vi har använt oss av båtar i minst 6000 år. Att ha båt är förenat med livsnjutning och det gör livet lättare helt enkelt. Även om det kan vara mycket arbete med en båt så kommer du antagligen att finna glädje i att stå och pilla med båten och inte enbart att ha den i vattnet. Naturligtvis är det roligaste när du får sjösätta din båt men även att underhålla, och kanske till och med reparera båten kommer att bli ett fritidsintresse. Efter första steget att bestämma dig för att skaffa båt så kommer andra frågan: vilken typ av båt ska jag ha?

Motorbåt, kajaker och segelbåtar

Motorbåt är väldigt vanligt att ha i Sverige och det är enkelt att förstå varför. Du behöver inte göra så mycket utan du tar dig framåt med hjälp av en motor. Det kan vara en båt som antingen har motorn där fram eller där bak. Det är lite olika på olika modeller. Så länge båten inte är längre än 12 meter så krävs det inget körkort för att köra båten. Det har varit uppe på förslag flera gånger men hittills aldrig klubbats igenom.

En kajak är en mycket mindre investering och du tar dig fram längs med ytan. Det som många framhäver med en kajak är dock närheten till ytan. Det ger en härlig känsla att se nästan horisontellt med vattenytan. Dessutom är det bra träning för hela kroppen att paddla kajak.

Segelbåtar kräver lite mer kunskap att köra. Det är mycket att lära sig när det kommer till att sätta upp segel, gira, navigera och kunna få båten dit du vill.