Trimaranen är en snabb och relativt stor båt som faktiskt finns i två versioner. Dels som segelbåt vilket den här texten kommer att handla om. Dels finns den också som en motordriven båt men det är inte lika vanligt förekommande. Båten är uppbyggd i i tre delar med ett huvudskrov i mitten och två mindre skrov på vardera sida. De ser ut som stora sjöfåglar som försöker gå inför landning i vatten. Det är en ganska rolig syn faktiskt när en trimaran kommer farandes och du har möjlighet att se den framifrån. Båten är konstruerad för havskappseglingar och för att vara snabb i vind upp mot 40 knop. Det är en av de mest extrema båttyperna för denna sport och är byggd mer för ändamålet än för att vara vacker att se på. Typen har både för- och nackdelar vilka inte skiljer sig särskilt mycket mot katamaraner som påminner i stilen.

Är segling en dyr sport?

Att äga en båt är en dröm för många seglingsintresserade. Inte minst märks intresset efter mässor och event där båtintresserade träffas och möts. Du kanske känner igen dig? många besökare tar ett båtlån efter “Allt för sjön” som är en årlig mässa och Sveriges största mötesplats för båt- och vattenintresserade. Vad kostar då en trimaran? De skiljer sig ganska mycket i pris beroende på ålder och storlek. Båtar som inte är av de nyaste modellerna är vanligtvis billigare men kan ändå vara i gott skick. Som riktlinje får du räkna med från 240 000 kronor och uppåt. Genom att regelbundet hålla ett öga på annonssidor kan du komma över en trimaran i fint skick för en lägre summa. På senare år har dessa båttyper också blivit alltmer populära som familjebåtar så även för dig som inte kappseglar kan ha nöje av denna båt. Det centrala skrovet är du själva huvudbåten där både sovplatser och pentry huserar. Tack vare att båtarna är ganska stora har hela familjen gott om plats. Det är också en stabil båt vilket också gör att den tilltalar exempelvis barnfamiljer som ska ut på segelsemester.

Fördelar och nackdelar med en trimaran

En trimaran har som alla båtar både för- och nackdelar vilka bör vägas in vid ett eventuellt köp. Ska du kapplöpningstävla med en trimaran bör du välja en modell med smalt skrov eftersom den då lättare kan komma upp i en högre hastighet. Där har den också fördel mot en katamaran som är bredare. En smal trimaran är dock inte lika bra som familjebåt eftersom den blir dels mer ostabil och dels blir utrymmet mindre. Tänk också på din budget och väg in den före ett köp. Titta gärna in hos Sambla där du kan låna pengar till en låg ränta. En båt är en stor investering som förhoppningsvis kommer att skänka glädje under flera år. Därför är det viktigt att undersöka förutsättningarna före och väga för- och nackdelar mot varandra. En nackdel är just priset. De byggs ofta o dyra material för att vikten på båtarna ska bli så låg som möjligt. En lätt vikt ger en snabbare båt vilket är viktigt i kapplöpningssammanhang.