Att ha båt kräver mycket av båtägaren, även om båten är liten. De flesta båtar kräver någon form av omvårdnad samt förvaring under vinterhalvåret. Vill du njuta av att ha båt, men slippa allt jobb runt omkring så finns det alternativ som både är ekonomiska och praktiska.

Båtliv – ett jobb

Det kan se väldigt härligt ut på bilderna när man bläddrar igenom en båttidning och får se bilder på båtar som glider över vattenytan i skärgården. Dock är det bara en liten del av vad det innebär att ha en båt. Mestadels av tiden går nämligen åt till att sköta om den på land, att måla om den, tvätta den, se till att den är skyddad från regn och snö och att den har en båtplats på land. När den inte ligger på land ska den ha en båtplats i vattnet som är en bra plats för att förtöja den och även där ska den skyddas från regnvatten så att den inte sjunker. Ju större båten är desto mer omvårdnad kräver den. Har du en båt av trä är det dessutom ännu mer jobb med att ta hand om och underhålla skrovet varje år.

Njut av båtlivet

Båtlivet måste inte vara mer jobb än nöje, det kan faktiskt bara vara nöje. Har du inte en trädgård eller ett garage där du kan förvara din båt och inte vill betala för att hyra båtplats, kan du köpa en gummibåt. En gummibåt hittar du hos Buildor och den är uppblåsbar samt lätt att packa ihop och ta med sig när man är klar på sjön. Ett annat alternativ är att hyra en kanot eller en kajak. Det ger visserligen inte lika stor frihet eftersom du inte äger båten, men det kan ändå vara ett bra alternativ för den som bara vill komma ut på sjön någon gång om året.