Oavsett om man bor vid kusten, om man har ett eget vattendrag på sin mark eller om man bor i en lägenhet i inlandet kan man vilja skaffa sig en båt. Om man har arbetat på sjön innan, eller om man varit ute mycket med båt när man varit liten kan viljan att ha en båt bli ännu större. Men det är inte bara att köpa första bästa båt.
Få ihop pengar till båten
Båtar kan kosta ganska mycket pengar. Det är inte alla som har den summan som behövs för att kunna betala båten kontant. Då kan det vara klokt att titta på olika lån. På sajten https://lanakuten.com jämförs flera olika lån och man kan också ansöka om dem direkt via hemsidan.
Måste man ha båtkörkort eller liknande?
Om man vill ha en vanlig fritidsbåt krävs det inte att man har något båtkörkort, skepparexamen eller liknande. Man behöver dock kunna framföra en båt på ett säkert sätt. Det kan vara klokt att be någon annan som kan köra båt om att lära ut en del knep. Man behöver också kunna läsa ett sjökort för att undvika att köra på grund.
Viktigt att ha koll på
Det finns en del saker man bör ha koll på när man köper sin båt. Man bör för det första se till att båten är sjöduglig. En båt med massor av renoveringsbehov kan man få billigt men om man inte kan mycket om båtar kan det bli väldigt dyrt att reparera den. Det kan också vara bra att fundera över om det är så att man vill ha en båt i trä, plast eller annat material. En träbåt kräver mer underhåll, men den kan ge ett mer gediget intryck.
Underhåll av båten
Man behöver också tänka på att båten behöver underhållas. När båten ligger i vatten sliter vattnet på båtens ytskikt och därför kan det behöva målas om, minst en gång per år. Om man har en träbåt behöver man ta upp den , slipa den och behandla den med lack eller liknande för att den ska hålla sig i bra skick. Båten behöver också tvättas för att man ska få bort smuts, snäckor och alger som annars kan orsaka skada på båten. Även båtens insida behöver hållas i ordning.
Förvaring av båten under vintern
De allra flesta väljer att ta upp sina båtar under vintern. Det beror helt enkelt på att båten kan behöva underhållas, eller så är man orolig för att isen ska skada båten. Det kan också vara så att man inte får behålla sin båtplats under vintern. Så kan ofta vara fallet om man har båten vid lösa bryggor, vid en campingplats eller liknande. Båten kan efter upptaget förvaras på sin kärra, antingen på en speciell uppställningsplats eller kanske hemma i trädgården. Om båten inte kan stå inomhus kan det vara bra att täcka den med en presenning eller annan duk för att minska vädrets påverkan.