Ett aktivt båtliv kan se ut på många olika sätt. Det kan levas enskilt eller socialt, avslappnat eller äventyrligt. En utflykt på sjön kan innebära en fisketur med båt eller också en härlig dagslång utflykt med en daycruiser. Det finns också möjlighet att närmast bo ett tag på sjön med en kabinbåt. Att paddla kanot är också ett sätt att avnjuta båtliv. För riktigt intensiv paddling är forsen lämplig medan sjön passar den som vill paddla lugnt. Paddling kan man också tävla i. Det finns bland annat som maraton och banpaddling.

Liksom av paddling finns det olika sätt att avnjuta segling på. Antingen kan man ge sig ut på en dagsutflykt i lugna sjön eller så kanske man föredrar kappsegling. Det finns också eskadersegling som går ut på att man är många som ger sig ut i flera båtar för att tillsammans segla mot en gemensam destination.

1928 bildades riksorganisationen Svenska Båtunionen för att arbeta med frågor som rör båtlivet såsom sjösäkerhet och hamnfrågor samt miljö. Organisationen vill främst värna fritidsbåtlivet och anordnar utbildningar samt ger ut tidningen Båtliv. Svenska Båtunionen är organiserad i 26 regionala båtförbund och cirka 900 båtklubbar och ungefär 170 000 medlemmar är anslutna.