Världens snabbaste båt måste väl ändå vara en som är byggd i någon verkstad med tillgång till det allra senaste vad gäller avancerad teknik. Med uppbackning av enorma summor pengar och allt annat som hör därtill? Nej, faktum är att tidernas snabbaste båt byggdes på bakgården av en privatbostad av racerbåtsföraren Ken Warby.

På tal om avancerad teknik. Kanske är det så att du servar båtar eller har något annat yrke som kräver att du åker bil mycket och samtidigt behöver ha tillgång till verktyg och andra arbetsredskap. Om du installerar ett worksystem i din bil har du ett säkert och hållbart sätt att förvara all utrustning du behöver. Inkluderat sådant som krävs för att du ska kunna serva riktigt snabba båtar.

Warby kallade tidernas snabbaste båt för Spirit of Australia. Hur fort gick den? Rekordet slogs den 8 oktober 1978 i närheten av Blowering Dam, en stor vattenreservoar i Australien. Under försöket nådde Spirit of Australia en hastighet på 511,11 kilometer i timmen. Hur tusan får man en båt att gå så fort undrar du?

Det var ingen vanlig utombordare som drev Spirit of Australia. Båten fick sin skjuts av en jetmotor, en Westinghouse J34, en motor som annars monterades främst på amerikanska stridsflygplan under 1950- och 1960-talen.

Ken Warbys båt har nu en permanent plats på Australian National Maritime Museum i Sydney. På de dryga 40 år som gått sedan han satte rekordet har det gjort många försök att slå det. Ingen har lyckats. I vissa fall har rekordförsöken slutat olyckligt, människor har med andra ord dött under sina försök att komma upp i en högre hastighet. Warby själv jobbar just tillsammans med sin på en andra upplaga av sin rekordbåt, en båt som ska få namnet Spirit of Australia II. Återstår att se om de kan sätta ett nytt rekord.