Ubåten har i alla tider fascinerat människan. Så till den grad att ett av världens mest brutala mord relativt nyligen skedde i en ubåt – byggd av en galen, dansk psykopat som såg ubåten som sitt eget barn. Vi talar givetvis om Peter Madsen som visade sig vara allt annat än en ubåtsbyggare i amatöruniform.
Ubåtar är farliga ting, men också häpnadsväckande intressanta. De förekommer i krig och de används i forskningssyfte eller analyssyfte, när havens bottnar ska studeras eller när spaning sker mellan länders gränser. Titt som tätt upptäcks ubåtar på de 7 haven och utmed kusterna, när de egentligen inte har där att göra. I många fall visar de sig också vara ryska – i alla fall i Östersjön.
Kort om ubåtar
Ubåten är en förkortning av undervattensbåt. I vanliga fall tillverkas de för de olika ländernas flottor, men som vi nämnde i början av artikeln – det finns även ubåtsfrälsta privatpersoner som ger sig i kast med att snickra ihop egna ubåtar. I många fall används de för smuggling, men det finns även karaktärer av ubåtsbyggare som använder fartyget till betydligt mer egendomliga ändamål.
Den första ubåten såg dagens ljus (om än en kort stund innan det blev dags att ge sig ned i mörkret) på 1600-talet. Denna första ubåt var dock inte på långa vägar så avancerad som dagens modeller. Den första ubåten som emellertid fungerade bra, tillverkades i slutet på 1800-talet och sjösattes 1897.
Sveriges första ubåt sattes i bruk 1904 och fick namnet HMS Hajen. Idag har den gått i pension och står stadigt på Karlskronas Marinmuseum. Men ubåtar har utvecklats mer och mer – inte minst på grund av de två världskrigen där ubåtar spelade en avgörande roll. Numera drivs ubåtarna av två olika framdrivningssystem: Dieselelektriska eller atomdrivna och det rör främst militärens ubåtar. När ubåten befinner sig under vattenytan går den enbart på batterier, vilket gör att den inte kan vara under vatten i allt för lång tid. Dock kan man i dagsläget också ladda batterierna i undervattensläge.
Bygga sin egen ubåt
För att bygga en ubåt, krävs stora resurser. Har man inte sparat ihop till det själv eller hittat tålmodiga sponsorer, så kan ett lån på freedomfinance.se kanske göra susen. Dock bör man nog ha en välformulerad plan med sitt byggande för att få lånen beviljade. Visserligen hittar man idag fler och fler långivare som varken kräver säkerhet eller frågar vad pengarna ska gå till, så om du sitter i ubåtstankar och vill se världen under ytan, så har du möjlighet.